ЗАШТО ЈУГОСЛОВЕНИ НАПАДАЈУ АЛЕКСАНДРА ШАРГИЋА?

Са Шаргићем се не слажем по неким питањима када се ради о Милошу С. Милојевићу. Међутим, свако има право на своје мишљење, а осталим могу да га прихвате или не. 

Југословенима смета стара вера у Срба пре Христа јер по њима, Срби су настали тек покрштавањем. Њихово полазиште Ромејско царство коме тепају "Византија" и на све начине повезују са Грцима. Колико су заљубљени у Византију толико мрзе све што је српско пре Светог Саве, a како они пишу, o некрштеним Русима нема ни речи. Југословенски - византијски идеолог Острогорски спомиње некрштеног великог кнеза Олега у једној полемици да ли је постојао у историји. Мада има мало грчких извора о Кијевској Русији постоје документи и то уговори о вазалству Ромејског царства према Кијевској Русији и то 911 и 914. године. 


Први уговор 907. године потврдио велики кнез Олег са Грцима, ромејским царом Лавом I Александар: "заклињаху се својим оружјем, и Перуном, Богом својим, и Волосо, скотјим богом и утврдише мир". (M. Gimbutas, The Civilization of the Goddess,1991.) 

Ево како југословени описују исти догађај: https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0350-8501/2019/0350-85011983001N.pdf, др Драган Николић, редовни професор Правног факултета у Нишу, "У Уговору из 911. године на више места у тексту присутни су изрази ‘’хришћани и Руси’’ (у значењу ‘’поданици Византије и Руси’’), ‘’земља хришћанска’’ (у значењу ‘’Византија’’) и ‘’хришћански цар’’ (у значењу ‘’византијски цар’’). Констатује се и да се цар на верност Уговору заклео ‘’у свету јединосушну Тројицу јединог истинитог Бога’’, а да су се Руси заклели ‘’по закону и обичају нашега народа’’."

Да ли је потребан било какав коментар на овај текст.

Југословени би били задовољни када би Александар Шаргић писао о Србима као дивљацима док су били Словени, а култури их научили напредна никад превазиђена Византија. На југословенску жалост Александар Шаргић чита неке друге књиге за које немају појма да постоје. На основу нових сазнања доноси СВОЈ закључак. 

Југословени не нападајте Шаргића већ чињенице које износи и немојте вређати човека, будите мало изнад вашег духовног идола бечког попа Јована Руварца понизног слуге швапског цара Фрање.

Аутор текста: Иво М. Андрић 


Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

18. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА У СРЕБРЕНИЦИ

ЈУГОСЛОВЕНСКА ИСТОРИЈА СРЕБРЕНИЦЕ ПО ГИДЕОН ГРАЈФУ

"СРПСКИ СВЕТ" и ЂУРО ДАНИЧИЋ