ЈОВАН ВИКТОРОВИЋ - ЗАБРАЊЕН СРПСКИ ДОБРОТВОР

 

На званичном сајту Основне школе "Јосиф Панчић" пише

"Тридесетих година двадесетог века, старо насеље Чукарица постаје тесно и преуско за све већи прилив нових становника. Како је овај свет био богат децом, а у свему осталом сиромашан, то постају тесне и недовољне обе школске зграде на старој Чукарици, у Радничкој улици.

Због сталног притиска и жалби грађана Чукарице, београдска општина 1936. године почиње  изградњу нове школе на Бановом брду." 

https://www.osjosifpancic.rs/index.php/istorija/nastanak-skole

На сајту општине Чукарице пише о апотекару Јовану Викторовићу:

"- Апотекар Јован Викторовић који је био ожењен унуком Матије Бана саградио је вилу на Чукарици ( данас је то вртић " Свети Сава". Земљиште је наследио од Матије Бана.

Неколико плацева је поклонио општини: плац за школу " Матија Бан", за фудбалско игралиште и за пијацу." http://staricukaricanin.com/pocetna/zanimljivosti-o-cukarici


Јован М. Викторовић, рођен 21. априла 1893. године на Убу, од оца Михаила. 

Учесника Првог светског рата, а у пробоју Солунског фронта био је на дужности војног апотекара - дневничара.

После рата постаје фармацеут, отвара апотеке на Чукарици и код хотела "Москве". 

Члан Београдске четничке организације - Цивилна Команда Београда.

Био је спортски радник и фудбалер.

Ухапшен од Немаца, фебруара 1944. године, био у логору Бањици, под бр. 19534.  Из логора пуштен 14. априла 1944. године. 

Ожењен унуком Матије Бана На земљишту, које је добио у мираз, саградио вилу (данас вртић "Св. Сава"), плац за школу "Матија Бан" (данас "Јосиф Панчић", мења назив доласком комуниста), фудбалско игралиште и пијацу.

Умире (ликвидиран) доласком комуниста крајем 1944. године.

Зашто и данас основна школа носи име Јосифа Панчића, а не Матије Бана? Матија Бан, Јован Викторовић, Милош С. Милојевић били су Срби. Јосиф Панчић долази у Србију по препоруци Вука Караџића, прихвата га Југословен Ђуро Даничић и његови следбеници.  


 




Коментари

Популарни постови са овог блога

18. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА У СРЕБРЕНИЦИ

ЈУГОСЛОВЕНСКА ИСТОРИЈА СРЕБРЕНИЦЕ ПО ГИДЕОН ГРАЈФУ

"СРПСКИ СВЕТ" и ЂУРО ДАНИЧИЋ