ЈУГОСЛОВЕНСТВО НАСТАНАК И ПОСЛЕДИЦЕ


Неки тврде да највећи непријатељ Срба југословенство само за време комунистичког режима. Југословенство има много старију историју. 

Идеја о јединству "јужних Словена" јавља се у Бечу, а центар развоја идеје је у Загребу. 1830. године у Загребу оснива се "Илирски покрет". Јужно словенско јединство су намеравали да остваре помоћу језика и писма. Илирски програм првенствено заступа стварање аутономије јужних Словена у Аустрији, а потом уједињење свих Словена на Балкану. У предвечерје Мађарске револуције 1848. године, 1843. године Беч забрањује рад Илирског покрета. Због оштре цензуре у Загребу, илирци покрећу лист Бранислав у Београду 1844. године (на власти су у Србији кнез Александар Карађорђевић, а министар унутрашњих дела је Илија Гарашанин). Значајан утицај на рад Илирског покрета имали су илирци Ђуро Даничић и Вук Караџић. Илирски покрет престаје са радом 1850. године.


Залагањем Јосипа Јураја Штросмајера 1861. године оснива се Универзитет у Загребу. После неколико година на иницијативу Штросмајера доноси се закон о оснивању Југословенске академије знаности и умјетности. Закон о Академији донео је Хрватски сабор, а одобрио цар Фрања Јозеф. Први секретар Академије био је Илир, који је постао Југословен, Ђуро Даничић. Чланови Академије из кнежевине Србије били су Стојан Новаковић, Иларион Руварац. Чеда Мијатовић и остали Југословени, заступници аустријских интереса у Србији. О Штросмајеревом југсоловенству Петар Петровић Његош пише: "Ја сам у почетку нешто надао, а данас видим да је засад југословенство идеална ријеч која само празнијем гласом лијепо звечи..."

Преко југословенства, Штросмајер уз помоћ Стојана Новаковића покушава да наметне Конкордат са Ватиканом. Захваљујући српском митрополиту Михаилу, намера Штросмајера није успела. 1914. године краљевина Србија, краљ Пера, склапа Конкордат са Ватиканом, али због надолазећих догађаја није у потпуности успео. Неке одредбе тог уговора, до данас, користе се како би озваничили рад Католичке цркве у Србији. Где је отац стао, син наставља, југословенски краљ Александар Карађорђевић отвара врата Ватикану. Као добру вољу гради по Србији католичке цркве у Шапцу, Крагујевцу, Нишу и осталим градовима. Доласком комуниста југословена 1944. године се наставља примена делова уговора из 1914. године, до данас.

                                  


 Југословенство је политички пројекат Француза, Беча и Ватикана, како би остварили политички утицај 
на Балкану међу Србима.


Аутор текста: Иво М. Андрић


 


Коментари

Популарни постови са овог блога

18. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА У СРЕБРЕНИЦИ

ЈУГОСЛОВЕНСКА ИСТОРИЈА СРЕБРЕНИЦЕ ПО ГИДЕОН ГРАЈФУ

"СРПСКИ СВЕТ" и ЂУРО ДАНИЧИЋ