ЈУГОСЛОВЕНСКА ИСТОРИЈА СРЕБРЕНИЦЕ ПО ГИДЕОН ГРАЈФУ


 Да су наручиоци израде Извештај о страдању Срба у Сребреници за живота Бекрије из Сребренице, записали његово  знање о историји Сребренице, били би ближе истине него што су глупости из 3. поглавља Извештаја - Сребреница и Средње Подриње – Историјски контекст.

Довољно је погледати списак Библиографије које је користио Гидеон Грајф и могло се претпоставити да је полазна тачка југословенско тумачење српске историје. У списку Библиографије има апелаша противника рада и дела Милоша С. Милојевића.

Гедеон Грајф на страници 95 пише: 

"Најважнији извор који говори о овом периоду, а настао је неколико вјекова касније, јесте спис О управљању народима (De administrando imperio) византијског цара Константина VII Порфирогенита. Говорећи о областима на Балкану у којима живе Срби, он поред приморских области Паганије, Травуније, Захумља и Дукље, од којих прве три чине простор данашње Херцеговине, помиње и „крштену Србију“, у оквиру које се налази и област Босна". 

Позивајући се на "лажца" Порфирогенита (како га назива Милош С. Милојевић) Гедеон Грајф представља историју по југословену Јоце Штросмајера и његовог потрчка југословена Стојана Новаковића.

Шта су Гедеон Грајф и југословени прећутали да ли намерно или из незнања то они најбоље знају, а битно за историју Сребренице?

1. На територији Сребренице постојале су два манастира. Сасе (које помиње у Извештају) и Фојхаре (данас се налази православно - католичко гробље). Када нестаде црква на Фојхару?

2. Улога Дубровачких Срба на развој Сребренице и како нестадоше?

3. Гедеон Грајф по југословенским изворима на стр. 111 Извештаја пише: 

"Додатни ударац Сребреница је доживјела током Бечког рата, крајем  седамнаестог вијека, кад су је Турци, повлачећи се пред трупама Свете алијансе, 1688. године, до темеља спалили.102 У овом периоду спаљене су и хришћанске богомоље које су преживјеле период турског освајања овог подручја. Становништво је већим дијелом расељено у подручја на десној обали Дрине. Овај велики пожар је од Сребренице створио оријенталну касабу и заувијек запечатио њен привредни развој, док је политички значај овог подручја обновљен у 19. вијеку."

По католичким изворима исти догађај описан https://kczs.ba/srebrenica-povjest/:

"O nestanku samostana u Srebrenice nešto više konkretnih podataka sačuvano je u šibenskom i sutjeskom ljetopisu. Prema njima, ni godina odlaska nije pouzdana. Čini se da je to bilo 1688.-89. kad se dolinom Drine povlačila kršćanska vojska. Njihove su priče dosta slične, a ja se oslanjam na šibenski koji bilježi kako su već 1686. muslimani zaposjeli samostan plašeći se da kamenu građevinu, kao utvrde, ne zaposjedne kršćanska vojska. U samostanu su, da ga čuvaju, u tajnosti ostali gvardijan Luka Kreševljak i dvojica franjevaca. Kad se u Srebrenici pojavila kršćanska vojska, muslimani su pobjegli, a s njima je pošao i spomenuti gvardijan kome su oni „na vjeru“ garantirali život. Ipak, ubrzo su ga ubili nadajući se da će kod njega naći novaca. Ostala dvojica nastavili su se kriti. Kako se ratna sreća mijenjala, Osmanlije su rasprostrli salamu oko samostana i zapalili je. Tako su izgorjeli crkva i samostan."

Католичка црква и гробље порушени, на темељима цркве налази се данашња Бела џамија у Сребреници. Из беса муслимани су побили  или протерали сав хришћански народ са територије Сребренице, да би остало 500 становника у Сребреници.

4. Бој на Прибићевцу августа 1809. године, данас изнад кућа Андрића постоје шанчеви, "Карађорђеви шанчеви". Да ли југословенима смета што на српској страни били муслимански бегови?

5. Ни слова о Хусеин капетан Градашчевић. https://www.srpskaistorija.com/srpstvo-vodje-bosanskih-muslimana-husein-kapetan-gradascevica-1802-1834/

6. Како су нестали Јевреји сефарди из Сребренице?

Како Милош С. Милојевић написа у Одломцима за историју Срба: "да ће у Србији још дуго бити како каже Порфирогенит".

Аутор текста: Иво М. Андрић




 

Коментари

Популарни постови са овог блога

18. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА У СРЕБРЕНИЦИ

"СРПСКИ СВЕТ" и ЂУРО ДАНИЧИЋ