РАМИЗ БЕЋИРОВИЋ - СРЕБРЕНИЦА

Извор: За Сребреницу
Личност у Сребреници до кога су стизале све информације из јула 1995. године, био је Рамиз Бећировић. Један од докумената који се често користи Изјава Рамиза Бећировића дата  Одељењу службе војне безбједности 2. корпуса, дана 11. августа 1995. године. Многи Изјаву злоупотребљавају користећи делове да би своје конструкције потврдили као истину. Нажалост рано је преминуо у својој 43. години, од последица срчаног удара, 1998. године. Многа питања остаће без одговора, како би се потпуно добила слика догађања у јулу 1995. године. 

"Iz komande 2. korpusa i Generalštaba ARBiH je došlo naređenje da se izvode diverzantske akcije po dubini čime bi se pomogla operacija deblokade Sarajeva koja je bila u toku."  Ово је једна од акција, ширих размера, планирана октобра 1994. године

 "Otišao sam prema zgradi pošte, gdje je bila smještena amaterska radio stanica, paket veze, kojeg sam to jutro prebacio u zgradu pošte, a tu su ranije bili predstavnici civilne vlasti. U toj zgradi nisam zatekao nikoga. U samoj blizi pošte sam zatekao jednog vojnika sa naoružanjem koji mi je rekao da su predstavnici vlasti otišli u pravcu sela Kutlić, a nekako u to vrijeme je počelo dejstvo NATO avijacije. Zbog toga sam i ja odlučio da krenem u pravcu sela Kutlić radi konsultacije sa opštinskim strukturama šta da se dalje radi”.

Из разних сведочења сазнајемо да је колона на почетку "пробоја" била дугачка 10 километара. Сазнајемо да су формирали главнину колоне, а у распореду имали су чеоно, бочно и обезбеђење зачеља. На почетку покрета зачељним обезбеђењем командовао је Ејуб Голић. Поставља се питања:  Како је зачељно обезбеђење избило на чело колоне на Удрчу? Како је деловало бочно обезбеђење, када су дозволили да се колона пресече? "Već pri samom pokretu, od Buljima prema Kamenici, došlo je do panike. Na čelu kolone se nalazila 284. brigada, dok je iza nje bila 280. brigada u kojoj se nalazio i Bećirović. Oko 10 sati naređen je prvi odmor, ali i da začelje stigne vrh kolone. Po pristizanju u rejon odmora kružile su razne informacije, da ima ranjenih, poginulih, da ima onih koji su izašli iz kolone i išli bočno."

Које су јединице кренуле према Зворнику, а ко према Жепи? "Predamnom stoje moji borci. U jednom momentu vidim, hodaju, kao da lete. Gazimo Jadar, a oni hoće vodom, prema Zvorniku. Pogled im izgubljen, pojedini sami sebe udaraju u prsa." 

Са ове временске дистанце једини одговор НЕКОНТРОЛИСАН ХАОС.

 "Naređeno je da u proboj krene i civilno stanovništvo, s tim što su mogli samostalno donijeti odluku da li će ići sa vojskom ili će iči prema UNPROFOR-u."

Наоружана колона је легалан војни циљ и када су у колони цивили. Одговорност за цивиле сносе командне војне структуре јер је њихов први задатак био да обезбеди цивиле. Муслимани из Сребренице треба да траже кривце међу својим, којима су веровали, неки из убеђења, а неки из страха. Исто тако и Срби јер нико их није натерао да узму оружје и пуцају једни на друге.

 Наводи из текста: Proboj pripadnika 28. divizije ARBiH iz Srebrenice prema Tuzli – izvještaj komandanta proboja Ramiza Bećirovića - Е-index

Аутор текста: Иво М. Андрић 

  

  

Коментари

Популарни постови са овог блога

18. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА У СРЕБРЕНИЦИ

ЈУГОСЛОВЕНСКА ИСТОРИЈА СРЕБРЕНИЦЕ ПО ГИДЕОН ГРАЈФУ

"СРПСКИ СВЕТ" и ЂУРО ДАНИЧИЋ