СРЕБРЕНИЦА КРОЗ ОКО КАМЕРЕ МУСЛИМАНА 10. и 11. ЈУЛА 1995. ГОДИНЕ


Документарни филм Патриотске лиге БиХ, и њихово виђење догађаја у Сребреници јула 1995. године.

https://www.youtube.com/watch?v=ZBl0JkmCkt0


Извод из пресуде пуковнику Благојевићу:

"131. Granatiranje grada Srebrenice nastavilo se cijelu noć 10. jula i sljedeći dan.430 Mićo Gavrić, komandant Mješovite artiljerijske grupe, primio je 5. jula pismeno borbeno naređenje odpukovnika Blagojevića. U svom svjedočenju rekao je da je to pismeno naređenje bilo dovoljno ovlaštenje za otvaranje artiljerijske vatre na enklavu, što je on i učinio 11. jula. Otvorio je vatru u pravcu civila koji su hodali.431 Dok je VRS napredovao prema gradu Srebrenici, stizali su novi vojnici, nova materijalno-tehnička sredstva i viši oficiri.432 Vojnicima Holandskog bataljona se činilo da je cilj granatiranja Srebrenice stvoriti paniku među izbjeglicama u Srebrenici ili ih ubiti.433 Pripadnici VRS-a viđeni su kako ulaze u enklavu s juga.434 Vojnici VRS-a ulazili su u kuće, pucali i palili kuće.435 Neki su počeli pljačkati"

На основу сведочења Хашки трибунал створио је  лажну слику о догађајима у Сребреници. Документарни филм потврђује да су изјаве сведока лажни. 

4.46 - Сребреница, 10. јули 1995. године,  Муслимани без панике шетају по улици. Нема знакова дејства артиљерије и снајпера ВРС по цивилима.

5.40 - код бензинске пумпе из масе цивила Муслимана дејствује минобацач. Минобацач је легитимни војни циљ. Из снимка се види да није узвраћена ватра са положаја ВРС.

6.22 - поред запрежних кола види се наоружана особа, самим тим више није цивилна колона већ војна. 

6.33 - деца безбрижно седе поред пута, а по Хашком трибуналу падају гранате и лете меци из снајпера.

7.20 - база УНПРОФОР у Сребреници, долазак муслиманских цивила и војника - 20 часова.

8.30 - дејство муслиманског минобацача близу базе УНПРОФОР-а.

10.15 - Сребреница 11. јули 1995. године снимци од 10 часова и 20 минута.

13.30 - УНПРОФОР превози цивиле из базе Сребреница у Поточаре у 13 часова и 50 минута. Извештај Ричарда Батлера за Хашки трибунал: "3.18 U 14:30 sati, dva NATO-va aviona F-16 bombardovala su tenkove VRS, koji su sa juga napredovali prema gradu. Još dva aviona F-16 pokušala su da bombarduju artiljerij ske položaje VRS iznad grada, ali su odustali jer piloti nisu mogli vizuelno identifi kovati ciljeve. Kasnij i udari NATO snaga opozvani su nakon prij etnje vRS da će ubiti holandske vojnike koje je držao u zarobljeništvu (vojnike sa osmatračnice koje je zauzeo VRS) i granatirati baze UN. Do 16:00 sati, Holanđani su počeli evakuaciju preostalih 4.000 do 5.000 muslimanskih civila iz baze čete “Bravo” u Srebrenici, a njihovo odredište bila je glavna baza UN, dva kilometra sjevernije u Potočarima.192 Kada su snage VRS (prij e svega “Vukovi sa Drine”, 10. diverzantski odred i manji dij elovi Zvorničke brigade, Bratunačke brigade i 2. romanij ske brigade) nakon toga ušle u grad, on je bio gotovo napušten."

Стање у Сребреници забележено је камером Муслимана. Нигде није забележено ниједан инцидент од стране ВРС према муслиманским цивилима, нити су утицали на исељавање из Сребренице. 

Аутор текста: Иво М. Андрић

Коментари

Популарни постови са овог блога

18. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА У СРЕБРЕНИЦИ

МОЈА ИСКУСТВА У ПРАКТИЧНОМ РАДУ

ЈУГОСЛОВЕНСКА ИСТОРИЈА СРЕБРЕНИЦЕ ПО ГИДЕОН ГРАЈФУ