СЛЕДБЕНИК ЈУГОСЛОВЕНА КАТОЛИЧКОГ ПОПА ЈОЦЕ ШТРОСМАЈЕРА - РАДИВОЈЕ РАДИЋ

Пише југословенски професор, научник Радивоје Радић, биографију Милоша С. Милојевића у свом делу "Срби пре Адама и после њега". Ја могу да пишем како ми је воља, али професор, научник не сме себи дозволити лупетање већ навођење проверених чињеница.

Наводи југословенски  професор, научник Радивоје Радић о образовању Милоша С. Милојевића: "После две године на београдском лицеју, где је учио право, отишао је у Москву и три године стицао звање на историјско-филолошком одсеку Филозофског факултета."

Да је југословенски професор, научник Радивоје Радић прочитао Поговор, "Наши манастири и калуђерство" од Милоша С. Милојевића, схватио би да је написао глупости: "Ако дакле има какав други Милош Стефанов Милојевић свршени наш, у бив. Лицеју у Београду, бив. студент Императорско Московског универзитета у Москви, дејствителни члан "Љубитеља јестаствознања" у Москви, у одсецима му: археолошком, антрополошком и етнографском..." 

О служби Милоша С. Милојевића пише југословенски професор, научник Радивоје Радић: "По повратку у Србију био је у судској служби и радио као професор и директор гимназија у Ваљеву, Београду и Лесковцу."

Да ли случајно или намерно југословенски професор, научник прећутао да је Милош С. Милојевић био управник и професор 2. одељења београдске богословије.

Као извор како би оспорио научни рад Милоша С. Милојевића, југословенски професор, научник Радивоје Радић наводи "Одломци историје Срба и српских - југословенских земаља у Турској и Аустрији I-II Београд 1872.". 

Нећу коментарисати југословенског професора, научника Радивоје Радић, већ цитирати прву реченицу Одломака од Милоша С. Милојевића: "Прошлост србског народа, којег Народоспис - етнографску карту - подносимо, тако је замршена и заплетена: да се скоро не може и не зна одабрати права и народна истина и ствар од смушина и уплита туђих." Надам се да југословенски професор, научник није прочитао Одломке од Милоша С. Милојевић па није знао за ову реченицу на самом почетку. У супротном намерно као његови претходници бечки поп Јован Руварац и Стојан Новаковић прећуткују суштину, извлаче делиће из дела исмејавајући без научног аргумента тако оспоравао рад. 

Аутор текста: Иво М. Андрић


  

Коментари

Популарни постови са овог блога

18. СЕПТЕМБРА 1914. ГОДИНЕ СРПСКА ВОЈСКА У СРЕБРЕНИЦИ

ЈУГОСЛОВЕНСКА ИСТОРИЈА СРЕБРЕНИЦЕ ПО ГИДЕОН ГРАЈФУ

"СРПСКИ СВЕТ" и ЂУРО ДАНИЧИЋ